Składniki:
1 duże opakowanie ciasta francuskiego;
1 puszka masy makowej;
3 białka;
200 gramów cukru pudru;
szczypta soli;
szczypta kwasku cytrynowego;
masło do wysmarowania formy;
bułka tarta;

Przygotowanie:
Wałkujemy ciasto francuskie na cieńszy placek. Kroimy go na kwadraty 10×10 cm.
Wkładamy je do posmarowanych masłem i posypanych bułką tartą metalowych form (mogą być do tartaletek lub muffinek).
Ciasto w formach dobrze dziurawimy widelcem.
Pieczemy przez 5-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Wyciągamy je z piekarnika oraz z form, następnie układamy na blasze.
Zapełniamy masą makową i dekorujemy na wierzchu bezą
Robimy ją w ten sposób, że ubijamy białko ze szczyptą soli i kwaskiem cytrynowym na sztywno. Następnie dodajemy cukier puder i dalej ubijamy. Masa musi zrobić się błyszcząca i ciągnąca.
Pieczemy tartaletki z bezą przez 3-5 minut w temperaturze 170°C.