Makaron z sosem pomidorowym i różnymi bajerami

0
1205
Rate this post

Dań obiadowych oprócz zup u mie jak na lekarstwo, więc dzisiaj coś niepłynnego. Dodatkową zaletą tej potrawy będzie to, że jest bez grama dodanego tłuszczu. Doskonale wpasowuje się w styl HighCarbLowFat oraz Starch Solution gdyby nie biały makaron

Składniki:
makaron (u mnie kokardki/farfalle, aby było zdrowiej polecam użyć makaronu pełnoziarnistego)
pomidory w puszce
2 cebule (u mnie biała i czerwona a czemu nie)ząbek czosnku – starty
2-3 łyżki mąki do zagęszczenia (u mnie biała bo te zdrowsiejsze się skończyły)
400ml wody
pół puszki czerwonej fasoli (część zużyłam do pasty z fasoli)
5-6 dużych pieczarek (lubię dużo pieczarek)
pół łyżeczki suszonej pietruszki
świeża pietruszka
łyżeczka suzonego lubczyku
łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki suszonego czosnku
1/8 łyżeczki ostrej papryki – jak lubicie bardzo ostre to więcej
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu

Kroimy cebulę tak jak lubimy, nic się nie stanie jak bedzie krzywo, dodajemy ją na suchą patelnię i skrapiamy wodą i „smażymy” aż będzie miękka. W razie gdyby woda wyparowała to dodawać po łyżce. Dodać pokrojone pieczarki i starty czosnek i dusić aż pieczarki będą miekkie. Dodaję zmielone pomidory z puszki, zalewam wodą (odmierzyłam ją sobie puszką która na ściankach miałą jeszcze trochę sosu pomidorowego). Zagotowuję, zagęszczam mąką i sypię wszystkie przyprawy oprócz świeżej pietruszki (sól i pieprz oczywiście do smaku). Zagotowuję makaron ze szczyptą soli, nakładam porcję na talerz, polewam sosem i posypuję świeżą pietruszką. Smacznego.

100 g sosu ma ok 45 kcal, 0,3 g tłuszczu, 8.4 g węglowodanów i 2 g białka