Klops rybny w galarecie

0
652
Rate this post

Składniki:

1. Około 1,5 kilograma ryb
2. 1 cebula
3. 2 bułki
4. 2 jajka
5. 3 łyżeczki żelatyny
6. Kilka gałązek zielonej pietruszki

Na wywar:

7. 3 marchewki
8. 2 pietruszki
9. 1 cebula
10. 1 nieduży seler
11. Listek laurowy
12. Ziele angielskie
13. 2 kostki bulionowe
14. Cukier
15. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotować wywar: warzywa oczyścić, obrać, umyć i zalać dwoma litrami wody, dodać przyprawy i ugotować. Ryby oczyścić i umyć, jajka ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać. Cebulę obrać i posiekać. Bułki namoczyć w wodzie i odcisnąć. Ryby, bułki i cebulę zmielić, dodać jajka, posiekaną zieloną pietruszkę, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dokładnie wyrobić na gładką masę. Uformować z masy zwarty klops i owinąć ściereczką, końce zawiązać i delikatnie włożyć do wrzącego bulionu i gotować na małym ogniu pół godziny. Po wyjęciu z wody nie rozwijać póki nie ostygnie i stężeje. Wywar przecedzić i rozpuścić w nim żelatynę. Klops pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, udekorować i zalać tężejącą galaretą.