Lokale gastronomiczne z egzotyką
Lubimy egzotykę w kuchni, lubimy ją też w kulturze, np. muzyce, choreografii, sztuce wizualnej, teatrze, filmie. Jest ona dla nas czymś innym, czymś niecodziennym. Różni się bowiem od naszej swojskiej, polskiej czy szerzej – europejskiej kultury: od naszych obyczajów i zwyczajów, od naszego życia codziennego i artystycznego, od naszych przepisów kulinarnych.
Od kilkunastu już lat w każdym większym mieście (a także prawie każdym średnim i niektórych małych miastach) spotykamy się z barami sushi czy ramen, lokalami indyjskimi, chińskimi, tajskimi. Osobnym „kierunkiem” jest świat arabski. Z tego kręgu czerpiemy za pomocą wielu barów z kebabem (czy kebapem), zwanych potocznie „kabebowniami”, a także poprzez lokale z fajkami arabskimi. Przykładowo shisha bar Iława proponuje turystom i miejscowym. Sama Warszawa takich lokali oferuje kilka. Kraków również. W Toruniu znajduje się co prawda jeden taki lokal, ale za to jest tu spore nagromadzenie barów z kebabami i innymi potrawami kuchni arabskiej.
Kebab Grodzisk Mazowiecki
Losowe przepisy:
Surówka z cukinii i marchewki z czosnkiem
Nigdy nie sądziłam, że wrzucę przepis RAW (surowy), głównie w moim kręgu zainteresowań były dania gotowane. Powolutku zaczyna się sezon na cukinie więc postanowiłam wyczarować z nich coś prostego i smacznego.
Składniki:
1 cukinia (średnia)
1 marchewka (średnia/duża)
1 pomidor (średni/duży)
1 ząbek czosnku
świeża pietruszka (tak na oko po pokrojeniu 1 łyżka)
szczypta soli (taka...
Kotlety z fasoli
Na dzisiaj zaplanowane były kotlety z ciecierzycy ale poprzedniej nocy zapomniałam ją namoczyć, a w najbliższych sklepach w puszce jej nie dostanę. Zrobiłam kotlety z tego co miałam akurat w lodówce i w szafkach.
Składniki:
szklanka fasoli/150 gramów (ugotowana lub z puszki)
pół szklanki płatków owsianych/60 gramów
pół szklanki gorącej wody
dwie małe cebule/100...