Składniki:

1. 30 dag cukru pudru
2. 1 kostka margaryny
3. 35 dag mąki ziemniaczanej
4. 6 jajek
5. 1 torebka proszku do pieczenia
6. Aromat do ciast waniliowy lub śmietankowy

Wykonanie:

Margarynę (o pokojowej temperaturze) utrzeć w makutrze z cukrem pudrem na gładką masę a następnie dalej ucierając dodawać po jednym żółtku. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodawać powoli (w dalszym ciągu ucierając)do masy. Dodać kilka kropli ulubionego aromatu.
Z białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać, aby piana nie opadła.
Ciasto przełożyć do formy przeznaczonej na babki i wstawić do rondla z wodą, która powinna sięgać do ? wysokości formy. W ten sposób gotować babkę około półtorej godziny. Po ostudzeniu babkę można oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą na przykład czekoladową lub polukrować.

Gotowana babka
1 vote, 8.00 avg. rating (125% score)