Wegańska pizza, bez mięsa, bez sera żółtego

Ciasto na pizzę

Wbrew pozorom ciasto na pizzę to bardzo prosta sprawa i nie trzeba go weganizować bo składniki są proste, łatwo dostępne, tanie i pochodzenia roślinnego. Dzisiaj pokażę jak ja robię ciasto na pizzę.

Składniki potrzebne do ciasta to:

pół kostki świeżych drożdży
ok 200 ml ciepłej wody (nie gorącej bo zabije drożdże)
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
ok 400-450 g mąki, ja używam pszennej typ 450
łyżeczka oleju

Drożdże rozgniatam, posypuję cukrem, zalewam ciepłą wodą i mieszam tak by wszystko się połączyło. Zostawiam pod ściereczką by drożdże się aktywowały. Stopniowo dosypuję mąki, dodaję sól i ugniatam ciasto. Gotowe ciasto „zalewam” olejem i równo rozsmarowuję po całej powierzchni by podczas rośnięcia nie zrobiła się na wierzchu skorupa. Przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na ok 30 minut. Podobno zasada jest taka, że jak chcesz mieć cienkie ciasto to nie potrzebuje ono dużo czasu na wyrośnięcie a jak się chce puchate ciasto to można przytrzymać dłużej. Po ok 30 minutach blat posypuję mąką, wyciągam ciasto i wałkuję.  Taka ilość masy jaka wyszła z tego przepisu wystarcza nam na jedną pizzę, na blaszkę o wymiarach: ok 33 cm x 30 cm.  Pieczemy ją na 3 stopniu w piekarniku (ok 170 stopni) na 18 minut. Wiem, że pewnie robi się to w wyższej temperaturze ale tak wiemy, że wyjdzie taka jak nam pasuje 😉

Jeśli chodzi o dodatki to my zwykle dajemy: koncentrat pomidorowy, przyprawa do pizzy, papryka, pieczarki, oliwki, prażona cebulka. Czasami jak nam się chce to robimy do niej sos czosnkowy z przepisu Wegan Nerd. Taka prosta ale nam bardzo smakuje.

Wegańska pizza, bez mięsa, bez sera żółtego


 

 

Published by

One thought on “Ciasto na pizzę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obraz CAPTCHY

*