Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę

Wbrew pozorom ciasto na pizzę to bardzo prosta sprawa i nie trzeba go weganizować bo składniki są proste, łatwo dostępne, tanie i pochodzenia roślinnego. Dzisiaj pokażę jak ja robię ciasto na pizzę.

Składniki potrzebne do ciasta to:

pół kostki świeżych drożdży
ok 200 ml ciepłej wody (nie gorącej bo zabije drożdże)
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
ok 400-450 g mąki, ja używam pszennej typ 450
łyżeczka oleju

Drożdże rozgniatam, posypuję cukrem, zalewam ciepłą wodą i mieszam tak by wszystko się połączyło. Zostawiam pod ściereczką by drożdże się aktywowały. Stopniowo dosypuję mąki, dodaję sól i ugniatam ciasto. Gotowe ciasto „zalewam” olejem i równo rozsmarowuję po całej powierzchni by podczas rośnięcia nie zrobiła się na wierzchu skorupa. Przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na ok 30 minut. Podobno zasada jest taka, że jak chcesz mieć cienkie ciasto to nie potrzebuje ono dużo czasu na wyrośnięcie a jak się chce puchate ciasto to można przytrzymać dłużej. Po ok 30 minutach blat posypuję mąką, wyciągam ciasto i wałkuję.  Taka ilość masy jaka wyszła z tego przepisu wystarcza nam na jedną pizzę, na blaszkę o wymiarach: ok 33 cm x 30 cm.  Pieczemy ją na 3 stopniu w piekarniku (ok 170 stopni) na 18 minut. Wiem, że pewnie robi się to w wyższej temperaturze ale tak wiem, że wyjdzie mi jak mi pasuje 😉

Jeśli chodzi o dodatki to ja zwykle daję: koncentrat pomidorowy, przyprawa do pizzy, papryka, pieczarki, oliwki, prażona cebulka, kukurydza.



1 thought on “Ciasto na pizzę”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obraz CAPTCHY

*