kopytka2

Bezglutenowe, wegańskie kopytka!

Moje pierwsze kopytka i to bezglutenowe. Jadło się jak się było małym i chętnie się wraca do taki potraw. Do tego są proste i szybkie w wykonaniu, przede wszystkim smaczne!

Składniki:
ok 0,5 kg ziemniaków
pół szklanki mąki bezglutenowej (u mnie gryczana)
1/4 szklanki skrobii ziemniaczanej
1 łyżeczka oregano (opcjonalnie – taka moja fantazja)
1 łyżeczka soli (do smaku)

Ugotowane ziemniaki ugniatam tłuczkiem/praską, dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam/ugniatam ciasto. Urywam kawałek masy i roluję z niego wałeczek, lekko z góry spłaszczam nożem i odkrawam kopytka w kształt rombu (tez takie jedliście jak byliście mali?). Zagotowuję wodę (ponieważ w cieście jest trochę soli ja wody nie dosalam), wrzucam do wrzątku po kilkanaście kopytek, delikatnie mieszam by nie przywarły do dna. Po wypłynięciu na wierzch, od zagotowania wody gotuję kopytka 1-2 minuty, trzeba ich pilnować bo łatwo się rozgotowują. Ja kopytka najbardziej lubię lekko podsmażone, chrupiace z wierzchu i w środku miękkie ale nie rozlazłe. Dzięki oregano fajnie będą smakować z sosem pomidorowym lub podsmażoną cebulką. Z mniejszą ilością soli i bez oregano można je przygotować na słodko. Dlatego lubię kopytka bo mimo, że same w sobie nie mają dużo smaku to świetnie przyjmują nadane im smaki.

Smacznego.

Kopytka bezglutenowe

kopytka2


 

 

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obraz CAPTCHY

*