Bezglutenowe, wegańskie kopytka!

0
3312
Rate this post

Moje pierwsze kopytka i to bezglutenowe. Jadło się jak się było małym i chętnie się wraca do taki potraw. Do tego są proste i szybkie w wykonaniu, przede wszystkim smaczne!

Składniki:
ok 0,5 kg ziemniaków
pół szklanki mąki bezglutenowej (u mnie gryczana)
1/4 szklanki skrobii ziemniaczanej
1 łyżeczka oregano (opcjonalnie – taka moja fantazja)
1 łyżeczka soli (do smaku)

Ugotowane ziemniaki ugniatam tłuczkiem/praską, dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam/ugniatam ciasto. Urywam kawałek masy i roluję z niego wałeczek, lekko z góry spłaszczam nożem i odkrawam kopytka w kształt rombu (tez takie jedliście jak byliście mali?). Zagotowuję wodę (ponieważ w cieście jest trochę soli ja wody nie dosalam), wrzucam do wrzątku po kilkanaście kopytek, delikatnie mieszam by nie przywarły do dna. Po wypłynięciu na wierzch, od zagotowania wody gotuję kopytka 1-2 minuty, trzeba ich pilnować bo łatwo się rozgotowują. Ja kopytka najbardziej lubię lekko podsmażone, chrupiace z wierzchu i w środku miękkie ale nie rozlazłe. Dzięki oregano fajnie będą smakować z sosem pomidorowym lub podsmażoną cebulką. Z mniejszą ilością soli i bez oregano można je przygotować na słodko. Dlatego lubię kopytka bo mimo, że same w sobie nie mają dużo smaku to świetnie przyjmują nadane im smaki.

Smacznego.