pizza-baked

Bezglutenowa pizza wegańska z miksu do wypieku chleba

Tym razem powstała ona nie ze „zwykłej mąki bezglutenowej” tylko przy pomocy miksu do wypieku chleba firmy Schär. Według mnie nie jest to produkt typu „must-have” do codziennego użytku – ja nie piekę pieczywa, pewnie dlatego – ale do testu by sprawdzić z czym to się je jak najbardziej. Zwłaszcza gdy na ten produkt jest promocja 😉

Składniki na ciasto:
150- 180 g mąki Schär
80-100 ml ciepłej wody
pół łyżeczki soli
pół kostki drożdży
1 łyzeczka cukru
olej

Składniki na sos czosnkowy:
Z tego przepisu lub z tego.

Dodatki do pizzy:
pomidor*
pieczarki*
przyprawa do pizzy (można użyć gotowej mieszanki lub posypać oregano i bazylią)
koncentrat pomidorowy
ostry sos
cebula
1-2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki suszonych pomidorów
sól
olej
ostry sos – u mnie z papryczki Jalapeno

  1.  Zrobić sos czosnkowy, najlepiej poprzedniego wieczoru by smaki się przegryzły. A jak nie poprzeniego wieczoru to chociaż ze 2-3 godziny przed wyrobem ciasta na pizzę, by sos zdążył się schłodzić.
  2.  W głebokiej misce rozkruszyć drożdże, posypać cukrem, zalać ciepłą wodą, zamieszać drewnianą lub plastikową łyżką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5 min by drożdże zaczęły „pracować”.
  3.  Do drożdży stopniowo dosypywać mąki, mieszać łyżką, dodać soli, gdy dla łyżki bedzie już za cięzko trzeba zacząć ugniatać ciasto ręcznie. Ugniatać ok 5 min.
  4.  Gotową kulkę ciasta polewam odrobiną oleju, rozsmarowuję, miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Cebulę kroję w piórka, rozgrzewam ok łyżkę oleju na patelni, dodaję cebulę i smażę aż zrobi się miękka.
  6.  Do smażącej się cebuli dodaję rozdrobniony ząbek czosnku, szczyptę soli i oregano oraz rozdrobnione suszone pomidory. Smażę chwilę i odstawiam do wystudzenia.
  7. Kroję pomidora i pieczarki, odstawiam na bok.
  8.  Lekko wyrośnięte ciasto ugniatam jeszcze raz przez parę minut i znów odstawiam w ciepłe miejsce.
  9.  Wyciągam blachę, kładę na niej papier do pieczenia i wałkuję na nim ciasto.
  10.  Włączam piekarnik, nastawiam temeraturę na 220 stopni Celsjusza.
  11. Ciasto smaruję koncentratem pomidorowym, polewam niedbale ostrym sosem.
  12. Posypuję przyprawą do pizzy i rozkładam pokrojone warzywa.
  13. Na wierzchu dodaję podsmażoną cebulę.
  14. Wstawiam całość do nagrzanego piekarnika i piekę 10-12 min.
  15. Wyciągam, kroję, jem. Tym razem u mnie bez sosu – nie chciało mi się robić 😉

*miałam w domu tylko pomidory i pieczarki, jak macie inne składniki to smiało ich użyjcie

Powyższy przepis nie był w żaden sposób sponsorowany przez producenta bezglutenowego miksu do wypieku chleba. Chciałam tylko pokazać w jaki sposób można go użyć. Ja swoje opakowanie nabyłam na promocji w Rossmannie.

bezglut-pizza-raw

pizza-baked


 

 

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obraz CAPTCHY

*