Adżika nadaje się do wszystkiego jako świetny sos. Jej receptura i sposób przygotowania nie należą do skomplikowanych. Chcecie zaskoczyć swoich gości – podajcie im przygotowaną latem adżikę, w której znajdą zapach i smak tej pory roku.

Składniki:
1,5 kg czerwonej papryki;
50 gram oleju słonecznikowego;
250 gram koncentratu pomidorowego;
2-3 łyżki cukru;
1,5 główki czosnku;
120 gram pszennej mąki;
50 gram octu;
pęczek pietruszka;

Przygotowanie
Wszystko co nadaje się do zmielenia przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy aż potrawa zgęstnieje. Nie doprowadzać do wrzenia. Wiem, że to trudne, ale nie jedzcie jej od razu, tylko poczekajcie do wystygnięcia. Potem możemy szaleć…Adżikę można przechowywać w szczelnie zakręconych wcześniej wysterylizowanych słoiczkach (można do tego wykorzystać piekarnik). I jeszcze jedno. Na pewno spotkacie się z różnymi przepisami na adżikę. Poza Armenią jest ona niezwykle popularna w Gruzji.

https://anonserek.pl/